Skötselråd

Hur sköter jag mitt batteri

Våra

Skötselråd

Ditt nya batteri levereras endast med liten laddning. Du behöver ladda upp och ur det några gånger innan det når full kapacitet. Ett Ni-Cd och Ni-MH behöver du minst ladda ur helt en gång i månaden. Om du inte ska använda batteriet på ett tag förvara det fulladdat i rumstemperatur och använd det minst en gång i månaden för att det inte ska tappa kapacitet.
Det beror på vilken laddare du har. Vi rekommenderar alltid en Ni-MH laddare för bästa resultat. Har du idag exempelvis ett Ni-Cd på 1.2 Ah tar det mer än dubbelt så lång tid att ladda ditt nya. Har du en snabbladdare anpassad för Ni-Cd batterier ska du inte använda denna. Dessa laddare, som laddar batteriet under två timmar, kan överladda och skada ditt Ni-MH. Du märker detta genom att batteriet blir mycket varmt efter bara 20-30 minuter.
Batteriet är skyddat mot överhettning och överladdning. Ofta laddas batteriet nästan fullt på 80 minuter men för att få full laddning måste laddningen ske i 180 minuter. Anledningen till detta är för att batteriet inte laddas linjärt utan logaritmiskt. (det tar längre tid för batteriet att ladda från 80-100 procent). Dessa batterier försämras av två anledningar; (1) aktivt användande och (2) naturligt åldrande.
  • Undvik många fulla urladdningar eftersom det innebär extra belastning på batteriet. Flera små urladdningar och uppladdningar är bättre för li-ion än en full urladdning. Små urladdningar och uppladdningar skadar inte batteriet eftersom det inte har något minne.
  • Normalt håller ett Li-Ion batteri för ca 300-500 laddningar.
  • Förvara Li-Ion batteriet svalt. Undvik exempelvis en varm bil. För en längre lagring bör batteriet förvaras laddat till ca 40 % och så kallt som möjligt. Dock inte så att de fryser.
  • Överväg att ta bort batteriet när man ansluter en laddare till datorn. Detta eftersom temperaturen stiger (till ca 45 °C) i batterier, se nedan.

Upp till
50% rabatt under
Black Week